Adaptation Of Istisna’a And Ijara'h Into The Conceptualization Of Ips In The Malaysia Construction Industry - Abdelsalam, Saieed Mohamed A. (2016)
Permintaan projek yang bertambah telah mendorong industri pembinaan Malaysia untuk menggunakan pelbagai jenis sistem pemerolehan seperti “Design and Build” dan “Project Management Consultancy”. Bagaimanapun, kekurangan ketelusan, kualiti kemahiran yang rendah, risiko, pertikaian, kekurangan keupayaan dan masalah berkaitan pengurusan ialah antara beberapa halangan yang dikenal pasti mempunyai kaitan dengan sistem pemerolehan semasa yang digunakan di industri pembinaan Malaysia. Penyelidikan ini bagaimanapun dijalankan untuk menyediakan satu sistem pemerolehan Islam alternatif yang akan menangani masalah-masalah yang dikenalpasti. Maka, penyelidikan ini dilaksanakan bagi mencapai objektif berikut: Pertama, penyelidikan ini akan menilai penggunaan sistem-sistem pemerolehan yang diamalkan di industri pembinaan Malaysia; Kedua, mengenal pasti masalah utama dalam sistem pemerolehan yang diamalkan dalam industri pembinaan Malaysia; Ketiga, mengulas kemungkinan kebolehgunaan Istisna'a and Ijara'h dalam sistem pemerolehan pembinaan akan dijalankan; Keempat, satu sistem pemerolehan Islam dalam industri pembinaan Malaysia ditentukan; dan kelima, sistem pemerolehan Islam dalam industri pembinaan Malaysia dikonsepsikan.