Factors Affecting Building Security Cost In Nigerian Urban Environment - Anifowose , Opeyemi Maroof (2016)
Dewasa ini, kos bangunan semakin meningkat dan hal ini menunjukkan bahawa perkadaran yang signifikan daripada kos tersebut mungkin disebabkan perbelanjaan bagi keselamatan bangunan yang semakin meningkat. Keselamatan bangunan memerlukan sesuatu lebih baik bagi menentang peningkatan aktiviti jenayah. Peruntukan langkah keselamatan bangunan diserahkan mengikut budi bicara individu. Minat arkitek dalam merekabentuk bangunan terlindung adalah minima disebabkan kekurangan polisi kerajaan dan kriteria tertentu ke atas keselamatan bangunan. Oleh itu, kajian ini bertujuan mengenal pasti penentu kos keselamatan berdasarkan perspektif pakar binaan dalam pembinaan alam sekitar tentang kos keselamatan bangunan dan memeriksa kebolehan ramalan penentu kos keselamatan dalam persekitaran pembinaan. Pendekatan penyelidikan eksplotari jujukan kaedah bercampur digunakan dalam kajian ini. Dalam fasa kualitatif kajian ini, objektif pertama diperoleh melalui penggunaan reka bentuk penyelidikan fenomenologi dan analisis deskriptif masing-masing.