Nigeria’s Military Involvement In Liberia 1990-1997: A Realist Assessment - Eugene , Obiora Eugene (2016)
Negara Liberia terjerumus ke dalam kancah perang saudara antara tahun 1990 hingga 1997. Kerajaan Nigeria pada masa itu telah melancarkan dan mengetuai campur tangan ketenteraan dengan dominasi tentera Nigeria dalam cubaan menamatkan perang saudara tersebut. Campur tangan ketenteraan Nigeria ini, dari perspektif realis, dilakukan untuk mempertahan kepentingan nasionalnya dengan mengembalikan keamanan di Liberia melalui mekanisme yang dipersetujui secara multilateral. Namun, hal ini tidak dibuktikan dalam penulisan sedia ada setakat ini. Oleh itu, satu kajian yang cuba mengisi lompang ilmu dalam penulisan sedia ada perlu dibuat. Maka, objektif kajian ini adalah pertama untuk mengenal pasti sama ada penglibatan tentera Nigeria di Liberia memenuhi kepentingan nasional Nigeria; dan kedua, menentukan sama ada campur tangan yang dipimpin Nigeria ini merupakan inisiatif antarabangsa hasil muafakat multilateral yang patut dicontohi, atau satu duluan berbahaya dalam hubungan antarabangsa.