Perspectives Of Cimb And Tnb In Developing And Managing Of Corporate Identity - Bidin, Rosmiza (2016)
Kajian identitI korporat telah dibincangkan secara meluas oleh penyelidik, terutamanya dari bidang komunikasi korporat, pemasaran, dan pengurusan strategik. Ianya merupakan satu bidang yang kompleks dimana pengurus perlu menimbangkan setiap aspek yang menyumbang kepada pemahaman identiti korporat dalam organisasi. Dengan mengambil kira sifat konteks tafsiran identiti korporat dan pengurusan, menggambarkan identiti korporat dekat dengan persekitaran operasi, dan pemikiran pengurusan adalah penting. Kajian membangunkan dan menguruskan identiti korporat dari persepsi pengurusan di Asia, khususnya di Malaysia adalah terhad. Oleh itu kajian ini cuba untuk mengisi jurang dan memperkayakan data pada pemahaman unsur identiti korporat di Malaysia. Kami memilih organisasi di Malaysia kerana syarikat berkaitan kerajaan memainkan peranan penting dalam pembangunan ekonomi, terutama di negaranegara membangun. Walau bagaimanapun, pengalaman banyak negara menunjukkan bahawa GLC biasanya kurang cekap daripada bukan GLC seperti yang diukur oleh prestasi ekonomi mereka.