Analisis Ruang Dan Masa Bagi Kajian Tanah Runtuh Sepanjang Lebuhraya Timur Barat - Azizat, Nazirah (2015)
Kejadian tanah runtuh yang berlaku di tepi jalan dan lebuhraya telah menyebabkan gangguan aliran trafik yang teruk serta kerosakan harta benda dan kehilangan nyawa. Oleh itu, penilaian kejadian tanah runtuh perlu dijalankan melalui analisis secara ruangan dan masa. Kajian ini adalah bertujuan untuk menghasilkan peta bahaya tanah runtuh di sepanjang Lebuhraya Timur Barat (Gerik-Jeli) menggunakan kaedah nisbah frekuensi dan indeks statistik. Data ruangan yang penting seperti geologi, hujan, kecuraman cerun, tekstur tanah, saliran, kelengkungan profil, kelengkungan mendatar, NDVI, garis sesar, ketinggian, umur batuan, dan aspek cerun digunakan dalam menghasilkan peta bahaya tanah runtuh. Perbandingan diantara dua kaedah ini disahkan menggunakan analisis sensitiviti. Dapatan daripada kajian menunjukkan bahawa nisbah frekuensi adalah lebih jitu daripada indeks statistik dan boleh digunakan sebagai cara yang mudah dalam penilai tanah runtuh bagi pemetaan tanah runtuh. Litologi dan kelengkungan profil pula adalah faktor yang paling dominan di dalam mempengaruhi kejadian tanah runtuh. Landslide that occurred on the roadside and highways has caused a severe traffic disruption and properties damage and also loss of life. Therefore, landslide assessment should be carried out through the analysis of spatial and temporal. The purpose of this study is to produce a landslide hazard mapping along East-West Highway using frequency ratio and statistical index methods. The essential spatial data such as geology, rainfall, slope angle, soil texture, stream, profile curvature, plan curvature, NDVI, fault line, elevation, age of rock and slope aspect were used in producing of landslide hazard map. The comparisons for these two methods were verified using sensitivity analysis. The results obtained from this study showed that frequency ratio have a higher accuracy rather than statistical index and can be used as a simple tool in landslide assessment of landslide hazard mapping. Lithology and profile curvature are the most dominant factor in influencing of landslide.