Effect of Chemical Treatments of Banana Leaf On The Physical Properties - Rahiman, Muhammad Iqmal (2015)
Penyelidikan ini dijalankan untuk mengkaji kesan rawatan kimia ke atas sifat fizikal daun pisang. Filem dari daun pisang dihasilkan dengan merendamkan daun pisang sedia ada ke dalam nisbah larutan glycerol terhadap air yang berbeza kepekatannya iaitu 1:1, 1:2 dan 1:3 dimana 1 itu ialah glycerol serta masa rendaman juga berbeza iaitu 4,6,8,10 dan 12 saat. Suhu larutan glycerol dan air yang digunakan untuk rendaman juga berbeza sebanyak 40,60,80 dan 100 darjah celcius. Sifat daun pisang asal termasuklah kadar penyerapan air, kekuatan tensil dan modulus tensil telah dikaji sebelum daun pisang direndam kedalam larutan glycerol dan air. Filem yang terhasil dari hasil rendaman larutan glycerol dikaji sifat mekanikal dan fizikalnya. Filem hasil dari nisbah larutan glycerol terhadap air 1:3, suhu larutan 100 darjah celcius dan masa rendaman 10 saat menunjukkan peratusan penyerapan air yang rendah, kekuatan tensil, koyakan,dan ketahanan lipatan yang tinggi jika dibandingkan dengan filem yang lain. Kesan rendaman dalam larutan glycerol juga diperhatikan dengan menggunakan mikroskopi pengimbas electron (SEM). The study was conducted to investigate the effect of chemical treatment of banana leaf on the physical properties. Film from banana leaf were produced by soaking raw material banana leaf in to the glycerol solution with different ratio that is 1:1, 1:2, and 1:3 where 1 is the glycerol with different soaking time; 4,6,8,10 and 12 seconds. The temperature for the glycerol solution also ranged from 40, 60, 80, and 100°C. The properties of raw banana leaf including waster absorption, tensile strength, and young modulus was investigated before the banana leaf soaked into glycerol solution. The physical and mechanical properties of the film produce from soaking into glycerol solution were evaluated. Film produced from ratio 1:3, temperature of the solution 100°C and soaking time 10 seconds shows lower percentage of water absorption with higher tensile strength, tearing strength, and folding endurance compared other films. The effects of soaking into glycerol solution also were viewed using Scanning Electron Microscope (SEM).