Membangun satu model 'TAMAN BOTANIK 'Sains' yang mensinergikan unsur Sains dan sastera (puisi). - Abdul Aziz, Sohaimi (Universiti Sains Malaysia, 2014)

(untitled)
Taman Botani merupakan satu taman yang mempamerkan pelbagai sepsis tumbuhan. Di Universiti Sains Malaysia (USM) telah dibangunkan satu taman botanic yang keci! yang dikenali sebagai USM eco-hub yang menjadi satu aspek penting daripada konsep 'Universiti di dalam Taman' yang dibangunkan oleh USM dalam tahun 2001-2002 di mana wujudnya jalinan di antara peranan university sebagai satu intitusi pengajian tinggi dan alam sebagai sebahagian daripada Jatar ekoJogikal global.