Media dan konstruksi realiti so sial: wacana media dan perdebatan awam isu alam sekitar di Malaysia. - Hussein, Adnan (Universiti Sains Malaysia, 2014)

(untitled)
Kajian ini memfokuskan kepada wacana awam mengenai sungai. Tujuan utama kajian ialah untuk menganalisis bagaimana pemegang taruh membuat konstruksi dan artikulasi dalam perdebatan mengenai isu sungai dan pembangunan di Malaysia. Komuniti di Sukau (Kinabatangan), Juru dan Batu Pahat telah dipilih sebagai responden kajian kes. Temubual mendalam dengan pelbagai pemegang taruh (ketua komuniti, pembuat polisi, NGOs dan pegawai kerajaan) telah dijalankan untuk menilai praktis wacana yang mereka gunakan dalam kontroversi, perdebatan dan perdebatan balas, pendapat dan rantaian alasan yang tersirat dalam wacana mengenai sungai di Malaysia.