Macrobenthic Community And Its Relations With Environmental Factors In Coastal Waters Of Penang National Park, Malaysia - Gholizadeh, Mohammad (2015)

(untitled)
Satu kajian mengenai taburan dan kelimpahan komuniti bentik telah dijalankan di sepanjang persisiran pantai yang terletak di bahagian barat laut Pulau Pinang, Malaysia. Empat lokasi (Teluk Bahang, Teluk Aling, Teluk Ketapang dan Pantai Acheh) telah dipilih berdasarkan kepada tahap aktiviti antropogeniknya. Sebanyak 432 sampel sedimen dikutip dua bulan sekali iaitu antara Jun 2010 dan April 2011. Di setiap lokasi, makrobentos, sedimen dan sampel air, telah dikutip bermula pada jarak 200 m berhampiran pinggir subtidal sehingga 400 m, 600 m, 800m, 1000 m dan 1200 m kearah laut di sepanjang persisiran pantai. Sejumlah 68 famili daripada empat taksa yang tertinggi iaitu (Polychaeta, Moluska, Krustasea dan Echinodermata) telah direkodkan. Moluska merupakan kumpulan utama dan diikuti dengan Krustasea, Polychaeta dan Echinodermata. Terdapat 18 famili yang dominan telah dikenalpasti melalui kajian ini iaitu Mytilidae, Nuculidae, Veneridae (kelas Bivalvia), Trochidae, Rentusidae, Ringiculidae, Rissoidae (kelas Gastropoda), Dentaliidae (kelas Scaphopoda), Corophiidae, Oedicerotidae (order Amphipoda), Bodotriidae (order Cumacea), Orbiniidae, Nephtylidae, Glyceridae, Nereidae, Hesionidae, Spionidae (kelas Polychaeta) and Ophiuridae (kelas Ophiuroidea). A study on the distribution and abundance of macrobenthic communities was conducted along the coastal waters of northwestern part of Penang Island, Malaysia. Four selected locations (Teluk Bahang, Teluk Aling, Teluk Ketapang and Pantai Acheh) were chosen based on the degree of anthropogenic activities. A total of 432 sediment samples were collected bimonthly between June 2010 and April 2011. At each location, macrobenthos, sediment and water samples, were collected starting at an intervals of 200 m near the edge of the subtidal and extending 400 m, 600 m, 800m, 1000 m and 1200 m toward the sea along the coastal waters. A total of 68 families from four higher taxa (Polychaeta, Mollusca, Crustacea and Echinodermata) were recorded. Mollusca was the major group followed by Crustaceans, Polychaetes and Echinodermata. The 18 dominant families observed in the present study were Mytilidae, Nuculidae, Veneridae (class Bivalvia), Trochidae, Rentusidae, Ringiculidae, Rissoidae (class Gastropoda), Dentaliidae (class Scaphopoda), Corophiidae, Oedicerotidae (order Amphipoda), Bodotriidae (order Cumacea), Orbiniidae, Nephtylidae, Glyceridae, Nereidae, Hesionidae, Spionidae (class Polychaeta) and Ophiuridae (class Ophiuroidea).