The Patterns Of Family Upbringing And Its’ Influence On Behavioral Deviations And Academic Achievement Among Talented Students In Jeddah, Saudi Arabia - Alzahrani, Mohammed Ali (2015)

(untitled)
Kajian ini bertujuan mengenal pasti pengaruh serta corak asuhan keluarga yang digunakan oleh keluarga (ibu dan bapa) terhadap penyimpangan tingkah laku dan pencapaian akademik kanak-kanak berusia 13 hingga 15 tahun di Jeddah, Arab Saudi. Seramai 98 pelajar yang berbakat termasuk ibu bapa mereka telah dipilih secara rawak . Data yang diperoleh daripada sampel terdiri daripada pemboleh ubah demografi dan penilaian daripada skala corak asuhan keluarga. Corak terdiri daripada perlindungan berlebihan dan kecuaian demokrasi-autoritarian. Skala Kelakuan Penilaian Burks (BBRS) telah digunakan untuk mengukur sifat penyimpangan tingkah laku. Harold F Burks membangunkan BBRS, yang terdiri daripada tujuh penyimpangan tingkah laku iaitu pengeluaran, keboleharapan, ketidakupayaan untuk mengawal tindakan, ketidakupayaan untuk mengawal kemarahan, pencerobohan berlebihan, kedegilan dan rintangan, dan kekurangan ketaatan sosial. This study aims to identify the influence of family upbringing patterns used by the parents (father and mother) on deviant behavior and academic achievement of children ages 13 to 15 years old in Jeddah, Saudi Arabia. A total of 98 talented students and their parents from Jeddah were purposively selected. Data obtained from the sample comprised demographic variables and ratings from a scale of the family upbringing patterns. The patterns are composed of democracy-authoritarian and excessive protection and negligence. The Burks Behavior Rating Scale (BBRS) was used to measure the nature of the behavioral deviations. Harold F Burks developed the BBRS, which consists of seven deviant behaviors, namely, withdrawal, dependability, inability to control actions, inability to control anger, excessive aggression, stubbornness and resistance, and lack of social obedience.