Foreign Tourist’s Behavior At Fatahillah Square Kota Tua, Jakarta, Indonesia - Sukmajati, Danto (2016)
Dilema di antara pembangunan dan pemuliharaan memberikan keunikan tersendiri dalam pengurusan pelancongan warisan. Begitu juga dengan Fatahillah Square, sebuah kawasan pelancongan warisan kolonial, yang terletak di Utara Jakarta - Indonesia. Sikap dan perilaku pelancong terutamanya pelancong asing sebagai salah satu pihak berkepentingan, dipercayai mempunyai peranan penting yang menyumbang kepada keunikan pengurusan pelancongan warisan ini. Pola perilaku, yang terbentuk daripada motivasi, pemilihan persekitaran fizikal, dan aktiviti, menjadi kunci dalam perancangan dan reka bentuk kawasan. Tujuan penyelidikan ini adalah untuk mendapatkan pola perilaku pelancong asing dengan meneroka motivasi dan pilihan mereka, dan kemudian mengaitkannya dengan pola aktiviti yang dihadkan oleh persekitaran fizikal warisan kolonial. Kaji selidik telah dilakukan untuk mendapatkan motivasi dan pilihan pelancong asing menggunakan skala likert dan semantic differential. Sementara pola hubungan antara persekitaran fizikal dan aktiviti diperolehi daripada hasil pemerhatian menggunakan teknik behavior mapping – person centered map.