Kajian Terhadap Amalan Terbaik Pengurusan Projek Di Bawah Pengawasan Jabatan Kerja Raya - Aziz, Mohamad (2015)

(untitled)
Pengurusan, kepimpinan dan kerja berpasukan telah dikenalpasti sebagai faktor penentu kepada kejayaan pelaksanaan projek pembinaan di bawah pengawasan Jabatan Kerja Raya, Malaysia. Faktor-faktor yang dinyatakan di atas membentuk asas amalan terbaik pengurusan projek yang digunakan oleh Jabatan Kerja Raya dalam pengawasan projek mereka. Amalan terbaik boleh menjadi pengawasan dan pengurusan projek yang lebih baik kepada projek kerajaan dan secara tidak langsung membawa kepada peningkatan produktiviti kakitangan. Bagi menjadikan cita-cita ini menjadi realiti, satu rangka kerja Pengurusan Projek yang mengabungkan faktor-faktor pengurusan, kepimpinan dan kerja berpasukan perlu dibentuk di Jabatan Kerja Raya. Rangka kerja ini akan membantu Jabatan Kerja Raya dalam menyelia projek mereka ke arah lebih selaras. Management, leadership and teamworks have been identified as the determining factors for the successful implementation of construction projects under the supervision of Jabatan Kerja Raya, Malaysia. These aforemention factors form the basis of project management best practices utilize by Jabatan Kerja Raya in supervising their projects. The best practice could to a better supervision and project management for the government projects and indirectly lead to a higher staff productivity. To make these ambition a reality, a Project Management framework combining the factors of management, leadership and teamwork should be form in Jabatan Kerja Raya. The framework could help Jabatan Kerja Raya in supervising their projects in a more coordinated manner.