Breeding And Larvae Rearing Of The Green Mud Crab, Scylla Paramamosain (Estampador 1949) In Captivity - Islam, Md. Latiful (2015)
Kajian perintis pembiakbakaan induk ketam nipah (Scylla paramamosain) ini melibatkan beberapa siri eksperimen. Pada peringkat ternakan percubaan larva diberi makan Artemia umbrella, rotifer diperkaya dan rotifer daripada peringkat Z1 ke Z2, diikuti dengan Artemia nauplii, Artemia nauplli diperkaya dan diet komersial, masing-masing daripada peringkat Z3 sehingga megalopa. Indeks peringkat larva (LSI) yang amat tinggi, secara signifikannya menunjukkan bahawa megalopa dan kemandirian anak ketam adalah amat tinggi (p<0.05) yang terhasil daripada stok induk yang diberi makan dengan rotifer diperkaya dan diikuti dengan skema pemakanan Artemia diperkaya yang mengandungi asid eikosapentaenoik (EPA), asid dokosaheksarnoik (DHA), n-6 hingga n-3 dan EPA tinggi DHA, iaitu 17.32%, 3.82%, 0.20 dan 0.22, masing-masing semasa di peringkat megalopa untuk proses metamorfosis anak ketam secara berturutan. Pertumbuhan ketam bakau memaparkan corak sigmoid bagi kedua-dua jantina dengan pertambahan berat dalam ketam jantan, secara signifikannya adalah amat tinggi (p<0.05). Walaupun ketam bakau betina membesar lebih cepat (p<0.05) di dalam sangkar-luar, namun kemandirian serta perkadaran intak ketam adalah amat tinggi (p<0.05) di dalam sangkar-tertutup dan sangkar-terapung di luar. This pioneer study on the captive broodstock breeding of the mud crab (Scylla paramamosain) consisted with a series of experiments. The larvae rearing trial was fed with Artemia umbrella, enriched rotifer and rotifer from Z1 to Z2 stages followed by Artemia nauplii, enriched Artemia nauplii and commercial diet, respectively from Z3 to megalopa. Highest larval stage index (LSI), significantly higher (p<0.05) megalopa and crablet survival was achieved from enriched rotifer followed by enriched Artemia feeding schemes that had the eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA), n-6 to n-3 and EPA to DHA ratios of 17.32%, 3.82%, 0.20 and 0.22, respectively in megalopa for subsequent metamorphosis to crablet. Growth of mud crab displayed the sigmoid pattern for both sexes with significantly higher (p<0.05) weight gain in males.