Analysing Efl Students’argumentative Writing Difficulties And Teaching Strategies Employed By Lecturers In Selected Universities In Thailand - Ka-Kan-Dee, Maleerat (2015)

(untitled)
Matlamat utama kajian ini adalah untuk mengenal pasti kesukaran yang dialami oleh para pelajar pengkhususan Bahasa Inggeris sebagai bahasa asing (EFL) dalam proses penulisan karangan berbentuk argumentatif. Kajian ini juga menyelidik strategi pengajaran yang digunakan oleh dua orang pensyarah Thai EFL untuk membentuk kemahiran penulisan argumentatif dalam kalangan pelajar mereka. Kaedah TAP (Think Aloud Protocol) telah digunakan sebagai alat atau wadah untuk menganalisis kesukaran penulisan argumentatif yang dialami oleh 16 orang pelajar pengkhususan Bahasa Inggeris sebagai bahasa asing (EFL). Temubual berstruktur separa, temubual ransangan ingatan dan pemerhatian dalam kelas digunakan untuk mengumpul maklumut yang terperinci daripada dua pensyarah Thai EFL untuk mengetahui kesukaran yang mereka hadapi semasa mengajar karangan berbentuk argumentatif dan strategi pengajaran yang digunakan untuk memperbaiki kemahiran penulisan pelajar mereka. Kajian ini menggunakan teori proses kognitif yang dipelopori oleh Flower dan Hayes (1980) dalam menganalisis proses penulisan para pelajar di samping mengendalikan kaedah TAP The main aim of this study was to identify the argumentative writing difficulties encountered by Thai EFL English major students. This study also investigated the teaching strategies used by two Thai EFL lecturers to develop their students’ argumentative writing competence. Think aloud protocols (TAP) were used as a tool for analysing argumentative writing difficulties encountered by 16 EFL English major students. A semi structured interview, stimulated recall interviews and classroom observations were used to collect detailed information from two EFL lecturers about the difficulties they encountered in teaching argumentative essays and the teaching strategies they used to help improve their students’ writing skill. This study draws on the cognitive process theory developed by the Flower and Hayes’ (1980) in analysing the students’ writing process while conducting Think aloud protocols.