On Automatic Boundary Corrections Using Empirical Mode Decomposition - Mohamed Jaber, Abobaker (2016)
Penghuraian mod empirik (EMD) sangat berguna dalam menganalisis siri masa tak pegun dan tak linear. Namun EMD mengalami masalah batasan yang disebabkan oleh penggunaan EMD untuk isyarat yang terhingga. Akibatnya, kepincangan besar terjadi dipinggir dan pergerakan buatan berlaku ketika andaian batasan klasik tidak terpenuhi. Kajian ini memperkenalkan dua kaedah baru dengan dua tahap untuk mengurangkan secara automatik kesan batasan yang hadir dalam EMD iaitu gabungan penghuraian mod empirik dengan regresi linear kuantil tempatan, EMD-LLQ dan gabungan peng-huraian mod empirik dengan dengan regresi linear tempatan, EMD-LL. Kejituan kae-dah ini ditunjukkan melalui kajian simulasi dan contoh sebenar dengan dibandingkan dengan kaedah imputasi lain yang sedia ada. Pada bahagian simulasi, pada tahap perta-ma, regresi linear kuantil tempatan (LLQ) dan regresi linear tempatan (LL) digunakan bertujuan untuk memberikan keperihalan yang cekap dari data yang tidak bagus dan hingar.