Anti-Tumor Study Of Scopoletin And Rubbing-Mercapto-Nitrile From Nicotiana Glauca - Mahfooth, Yasser Tabana (2016)
Nicotiana glauca (Solanaceae) telah digunakan secara tradisional untuk merawat jangkitan dan kanser. Tumbuhan ini dilaporkan kaya dengan komponen–komponen yang baik untuk kesihatan. Dalam kajian ini, dua komponen anti-tumor daripada ekstrak n-heksana N. glauca telah berjaya diasingkan, iaitu scopoletin dan satu komponen baru, Rubbing-Mercapto-Nitrile (RMN). Pengasingan scopoletin berpandukan aktiviti anti-angiogenesis telah dijalankan menggunakan ekstrak daripada batang N. glauca. Aktiviti anti-angiogenesis scopoletin dikaji menggunakan model–model angiogenesis secara ex vivo dan in vivo. Keberkesanan anti-tumorigenik scopoletin dikaji menggunakan xenograf tumor kolorektal manusia pada mencit nude atimik. Scopoletin menyebabkan perencatan signifikan dalam percambahan salur mikro pada eksplan aortik tikus dengan nilai kepekatan perencatan 50% adalah 34 μg/ml. Scopoletin (100 dan 200 mg/kg) merencat dengan berkesan vaskularisasi plak matrigel yang diimplan pada mencit nude, masing–masing sebanyak 59.72% dan 89.4%.