B-Spline Collocation Approach For Solving Partial Differential Equations - Mat Zin, Shazalina (2016)
Fungsi-fungsi splin-B dan trigonometri splin-B telah digunakan secara meluas dalam Rekabentuk Geometri Berbantu Komputer (RGBK) sebagai alat untuk menjana lengkung dan permukaan. Kelebihan fungsi-fungsi secara sepotong ini ialah ciri sokongan setempat dimana fungsi-fungsi ini dikatakan mempunyai sokongan dalam selang tertentu. Disebabkan oleh ciri ini, splin-B telah digunakan untuk menjana penyelesaian-penyelesaian berangka bagi persamaan pembezaan separa linear dan tak linear. Dalam tesis ini, dua jenis fungsi asas splin-B dipertimbangkan. Ianya adalah fungsi asas splin-B dan fungsi asas trigonometri splin-B. Pembangunan fungsi-fungsi ini untuk peringkat-peringkat yang berbeza dilaksanakan. Satu fungsi baru dipanggil fungsi asas hibrid splin-B dibangunkan dimana satu parameter digabungkan bersama fungsi-fungsi asas splin-B dan trigonometri splin-B diperkenalkan. Kaedah-kaedah kolokasi berdasarkan fungsi-fungsi asas tersebut dan hampiran beza terhingga dibangunkan.