Academic Coping Strategies Among Undergraduate Students In Nakhon Si Thammarat Province, Thailand - Kuncharin, Linatda (2016)
Tiga skala strategi coping akademik yang terdiri daripada Strategi Pendekatan, Strategi Pengelakan, dan Strategi Sokongan Sosial telah dicadangkan untuk membantu mahasiswa bertindak mengatasi masalah akademik mereka. Reka bentuk kaedah campuran penjelas berjujukan telah digunakan untuk menjawab soalan kajian dan menguji hipotesis kajian mengikut objektif kajian ini. Ketiga-tiga skala strategi coping akademik (yang disesuaikan dan disemak semula daripada Sullivan, 2010) telah digunakan sebagai instrumen kajian. Sampel telah dipilih secara rawak daripada 6 buah sekolah di 2 buah universiti di Nakon Si Thammarat, Thailand. Sampel kajian terdiri daripada 240 pelajar tahun kedua dari Universiti Teknologi Ratchamangala dan 480 pelajar tahun kedua dari Universiti Wailailak.