Distribution Of Lachnum, Pteridocolous Fungi On Cyathea In Peninsular Malaysia - Mohd Razikin, Muhammad Zulfa (2016)
Kulat pteridokolus hidup dan berkembang terutamanya pada batang yang mati atau reput daripada pakis dan sekutu pakis. Spesies pokok pakis di Malaysia telah tersebar secara meluas di tanah rendah dan menyesuaikan diri dengan persekitaran tanah tinggi. Dalam kajian ini, sampel kulat pteridokolus telah dikutip dari Bukit Bendera, Bukit Larut, Cameron Highlands dan Gunung Ledang. Berdasarkan ciri-ciri morfologi, empat spesies Lachnum iaitu L. oncospermatum, L. lanariceps, Lachnum sp. 1 dan Lachnum sp. 2 telah dikenalpasti dengan membezakan bentuk apotesium, warna bahan resin pada apotesium, dan saiz askospora. Dalam kajian molekul, sembilan pencilan telah digunakan untuk analisis filogenetik. Jujukan DNA ITS-5.8S rDNA, rantau D1-D2 rDNA subunit yang besar, dan gabungan data ITS-5.8S dan D1-D2 dianalisa. Pokok filogenetik telah dibina dengan menggunakan kaedah sambungan jiran (NJ) dan parsimoni maksimum (MP).