Infrared Optical Properties Of Wurtzite Semiconductor Heterostructure With Arbitrary Crystal Orientations - Lee, Sai Cheong (2016)
Pergantungan orientasi hablur dengan sifat-sifat optik inframerah (IR) untuk semikonduktor heterostruktur wurtzit heksagon dan substrat yang berkaitan telah dikaji. Pengukuran spektrum pantulan IR terkutub menunjukkan bahawa tindak balas spektrum daripada hablur nilam pukal dan heterostruktur III-nitrida wurtzit yang terdiri daripada lapisan-lapisan yang bersatah kristalografi sembarangan adalah bergantung kepada orientasi sampel. Kecuali sampel yang mempunyai permukaan berorientasi satah-c, spektrum pantulan IR terkutub untuk sampel yang dikaji boleh diubahkan dengan memutar sampel pada normal permukaan. Formula pantulan yang mengambil kira kesan orientasi hablur telah digunakan bersama dengan langkah penyesuaian lengkung untuk menganalisis spektrum yang diukur. Parameter-parameter bahan yang penting seperti pemalar dielektrik, mod fonon optik, ketebalan lapisan dan orientasi kristal untuk sampel yang dikaji telah ditentukan secara tidak membinasa daripada penyesuaian yang terbaik bagi spektrum pantulan IR terkutub eksperimen dan teori. Dengan menggunakan parameter yang diperolehi, simulasi untuk spektrum penyebaran polariton fonon permukaan dan antara muka (SPhP dan IPhP) telah dijalankan dengan mengambil kira kesan-kesan parameter lembapan dan orientasi hablur.