Ketokohan Ali Hasjmy Dalam Bidang Pendidikan Dan Sumbangannya Terhadap Perkembangan Lembaga Pendidikan Islam Di Aceh - Jailani, Mulyadi (2016)
Sebelum Ali Hasjmy bertugas sebagai Gabenor Aceh pada tahun 1957, Aceh telah mengalami pergolakan politik sehingga menyebabkan ketidakstabilan hidup masyarakatnya. Situasi ini memberi kesan negatif terhadap pembangunan daerah dan menyebabkan kemunduran dalam sistem pendidikan Islam dan kemudahan asas daerah Aceh. Pada masa tersebut, jumlah Lembaga pendidikan Islam di Aceh tidak mencukupi. Namun setelah Ali Hasjmy dilantik menjadi Gabenor Aceh, beliau telah berusaha melakukan pembaharuan dalam bidang pendidikan dan mengangkan martabat Lembaga Pendidikan Islam. Pemikiran beliau terhadap sistem pendidikan Islam telah mendapat sokongan yang baik dari kalangan masyarakat Aceh sendiri mahupun dari pihak pemerintah Indonesia. Justeru, kajian ini dilakukan bertujuan untuk mengkaji sumbangannya terhadap pembangunan Lembaga Pendidikan Islam di Aceh. Metodologi kajian ini terdiri daripada gabungan kaedah kajian kepustakaan dan lapangan.