Synthesis And Characterization Of Organic-Inorganic Films Based On The Composites Of Epoxidized Natural Rubber (Enr-50)/Polyaniline And Zirconia - Mohammad , Hossein Azariyan (2016)
Kandungan tesis ini memberikan tumpuan kepada penyediaan, sintesis dan pencirian komposit novel, iaitu bahan ‘Komposit Tak organik-Organik’ dengan sifat serta ciri yang telah dipertingkatkan. Getah asli terepoksida 50% (ENR-50) telah digunakan sebagai matriks polimer dan komposisinya bersama zirkonium (IV)-n-propoksida dan polianilin (Pani) telah dikaji. Pengikatan hidrogen yang telah menyumbang kepada pembentukan bahan komposit dapat dilihat melalui analisis kalorimetri dan pelbagai spektroskopi lain. Secara permulaannya filem hibrid ENR-50-zirkonia telah disintesis melalui kaedah sol-gel dengan mengubah kuantiti zirkonium (IV)-n-propoksida antara 10 hingga 50 wt%. Filem hibrid yang dihasilkan telah mempamerkan ketelusan optik yang sangat tinggi. Dengan penambahan 30 wt% zirkonium(IV)-n-propoksida, zarah-nano zirkonia telah diagihkan secara seragam dan homogen di dalam matriks ENR-50 dengan julat saiz zarah yang terdiri dari 50 hingga 70 nm. Bahan komposit baru dari ENR-50 dan Pani telah berjaya disediakan dengan menggunakan teknik tuangan pelarut.