Physicochemical Properties And Prebiotic Potential Of Native, Resistant And Hcl-Resistant Starches From Sago (Metroxylon Sagu) - Tan, Zi Ni (2016)
Kanji rintang jenis III (RS3) telah dihasilkan daripada sagu (Metroxylon sagu) dan dinilai sifat fizikokimia and potensinya sebagai prebiotik. Sampel mengandungi 35.7% kanji rintang (dikenal sebagai sagu RS) telah dihasilkan apabila kanji sagu asli diautoklaf dalam air suling pada suhu 121 °C selama 1 jam, dinyahcabang dengan 20 U pullulanase per g kanji pada 60 °C selama 24 jam dan seterusnya diautoklaf sekali lagi pada 121 °C selama 1 jam sebelum disimpan pada 4 °C selama 24 jam. Seterusnya, kandungan kanji rintang meningkat sehingga 63.8% (sampel dikenal sebagai HCl-sagu RS) selepas sagu RS dihidrolisiskan dengan 0.5 M HCl pada suhu 60 °C. Granul sagu RS dan HCl-sagu RS menunjukkan corak pembelauan sinar X jenis B, suhu puncak yang tinggi (143.7 °C and 146.5 ºC, masing-masing) dan struktur permukaan yang tidak sekata dan kasar. Granul kanji sagu asli menunjukkan corak pembelauan sina X jenis C, suhu puncak 74.6 °C dan permukaan yang sekata. Keterlarutan dan kuasa pembengkakan sampel HCl-sagu RS ialah 14.9% dan 1.94 g/g, masing-masing, iaitu lebih rendah berbanding sagu RS (27.4% and 2.82 g/g, masing-masing).