Integrasi Nasional Sekolah Wawasan Di Kompleks Sekolah Wawasan Taman Aman, Alor Setar, Kedah Darul Aman - Ra’ais, Rahimi (2016)
Kewujudan Sekolah Wawasan merupakan satu idea dan cadangan Kementerian Pendidikan bagi tujuan mengukuhkan lagi konsep perpaduan antara rakyat Malaysia dan didukung dari peringkat umur bawahan lagi. Melalui kajian yang dijalankan ini, pengkaji cuba melihat Keberkesanan Kompleks Sekolah Wawasan Taman Aman, Alor Setar (SWTA) sebagai sebuah sekolah wawasan dalam mencapai objektif yang ditetapkan oleh kementerian. Secara keseluruhannya, kajian ini hanya melibatkan dua jenis buah sekolah sahaja berbanding tiga sebelum ini. Dua buah sekolah tersebut ialah SK Taman Aman dan juga SJKT Thruvalluvar. Bagi SJKC Pumpong, sekolah ini telah berpindah di bangunan baru dan keluar dari konsep sekolah wawasan yang di SWTA ini. Walaupun hanya tinggal dua buah sekolah sahaja, Pejabat Pendidikan Daerah Kota Setar telah menyatakan bahawa pelaksanaan konsep sekolah wawasan masih diteruskan.