Sodium Cloride And Sucrose Rescued Cupriavidus Necator H16 Δsecb Mutant When Grown In Nutrient Rich Media - Sim , Xuan Yi (2016)
SecB adalah salah satu komponen utama dalam sistem translokasi protein Sec terutamanya bagi bakteria Gram-negatif. Dalam kajian ini, fungsi SecB telah dikaji dengan membina mutan Cupriavidus necator H16 ΔsecB. Mutan ini telah dibina melalui pertukaran alel menggunakan vektor swa-hapus pDM4. Untuk mengesahkan perubahan fenotip disebabkan oleh gen yang dimutasi, mutan pelengkap juga dibina, yang mana vektor pBBR1MCS2 yang mengandungi gen SecB telah dikonjugasi ke dalam mutan C. necator H16 ΔsecB. Jenis liar, C. necator H16 ΔsecB mutan dan mutan pelengkap telah dikaji mengguna sistem Biolog Phenotype Microarray. Mutan pelengkap menunjukkan fenotip jenis liar, bermakna penglengkapan secB telah berjaya. Mutan Cupriavidus necator H16 ΔsecB tidak menunjukkan perbezaan yang signifikan apabila ditumbuh dialam kebanyakan substrat.