Competency Of Trade Specialist Subcontractors In South-Western Nigeria - Oluleye Akanni, Prince (2016)
Kajian ini dijalankan untuk mengenal pasti kompetensi subkontraktor berkemahiran khusus di barat daya Nigeria. Kajian sebelum ini yang dijalankan mendapati bahawa subkontraktor berkemahiran khusus jenis ini di Nigeria kurang cekap kerana terdapat kerosakan pada kerja-kerja yang dijalankan dan ini menyumbang kepada kes keruntuhan bangunan. Objektif kajian ini adalah adalah untuk mengenalpasti penglibatan subkontraktor berkemahiran khusus dalam pembinaan bangunan di barat daya Nigeria; untuk menilai faktor-faktor yang mempengaruhi kontraktor utama, perunding dan pelanggan pemilihan subkontraktor berkemahiran khusus, dalam pembinaan bangunan di barat daya Nigeria; untuk menentukan kecekapan subkontraktor berkemahiran khusus dalam pembinaan bangunan di barat daya Nigeria melalui kualiti prestasi; dan untuk membangunkan model konsep bagi mengenal pasti kompeten subkontraktor berkemahiran khusus di baratdaya Nigeria. Data diperoleh daripada kontraktor utama (98), perunding (89) dan pelanggan (74) dari enam negeri barat daya Nigeria melalu borang soal selidik dan dianalisis dengan menggunakan statistik deskriptif dan inferensi.