A Phenomenological Study Of Mentors’ And Mentees’ Reaction In The Native Speaker Programme Of A Rural Primary School In Perak - Ong, Mei Yun (2015)
Kajian ini mengkaji reaksi mentor dan mentee di sebuah sekolah luar bandar di negeri Perak. Program Penutur Jati telah dijalankan di sekolah-sekolah rendah yang terpilih di Malaysia dari tahun 2011 sehingga 2013. Mentor yang berasal dari luar negara telah diletakkan di sekolah rendah tempatan untuk membantu meningkatkan kapasiti para guru Bahasa Inggeris sekolah rendah (mentee). Objektif utama kajian fenomenologi ini adalah untuk mengkaji reaksi mentor dan mentee yang terlibat dalam Program Penutur Jati di sebuah sekolah rendah di negeri Perak dari segi objektif program, jangka masa, motivasi mentor dan mentee serta kerjasama yang diberikan sepanjang program ini dijalankan. Tiga orang mentor dan dua orang mentee telah ditemubual untuk mendapatkan pandangan mereka mengenai empat bidang di atas.