Studies Of Mitragynine, The Principle Alkaloid Of Mitragyna Speciosa Korth (Kratom) On Its Abuse And Addictive Properties In Rat Behavioural Models - Harun, Norsyifa (2016)
Mitraginina adalah alkaloid aktif utama yang dipencil daripada daun Mitragyna speciosa atau kratom. Sementara mitraginina atau kratom menghasilkan kesan-kesan analgesik, anti-radang dan relaksi otot, namun sedikit yang telah diketahui tentang sifat-sifat penyalahgunaan dan penagihannya. Diberikan kemungkinan kepentingan sistem opioid dalam perantaraan kesan-kesan farmakologi mitraginina, kajian ini bertujuan meninjau kesan-kesan tingkah laku daripada mitraginina menggunakan tatacara pendiskriminasian drug dan pemberian sendiri drug. Tikus jantan jenis Sprague Dawley telah dilatih untuk mendiskriminasi antara mitraginina dan pembawa menggunakan tatacara pendiskriminasian drug dua tuil di bawah pembolehubah selang secara tandem (VI-60 saat) dan nisbah tetap (FR-10) dalam jadual pengukuhan makanan. Tikus-tikus itu telah berjaya memperoleh pendiskriminasian mitraginina (15.0 mg/kg, i.p.) yang mirip dengan kumpulan tikus yang satu lagi dengan pendiskriminasian morfina (5.0 mg/kg, i.p.)