B2B E-Commerce Adoption And Its Influence On Performance In Manufacturing Companies In Iran: Mediating Role Of B2b E-Commerce Adoption And Moderating Role Of Organizational Culture - Masoumeh , Mohtaramzadeh (2016)
Perdagangan elektronik (B2B E-dagang) memainkan peranan penting dalam meningkatkan prestasi organisasi. Di peringkat global, penerimaan B2B E-dagang berkembang pesat. Namun demikian, di Iran, perkembangan fenomena baru ini tidak sama seperti di tempat lain. Namun demkian, selepas dua dekad kemunculan sistem B2B E-dagang, syarikat pembuatan di Iran masih berusaha keras dengan penerimaan sistem B@B E-dagang bersepadu. Walaupun terdapat penyelidikan terdahulu yang mengkaji faktor yang mempengaruhi penerimaan teknologi, namun ia masih merupakan isu yang kritikal, yang masih dikaji secara menyeluruh dan perlu digarap sebaiknya. .Ia termasuk: (1) dapatan kajian terdahulu tentang faktor yang mempengaruhi penerimaan B2B E-dagang adalah pelbagai. Justeru, terdapat keperluan agar lebih banyak penyelidikan yang bakal dijalankan memberi tumpuan terhadap penyederhana (moderator) yang berpotensi seperti pengalaman, pentafsiran, dan pengurusan pengaruh daripada faktor dalaman dan luaran. (2) Penyelidikan terdahulu juga mengabaikan kajian tentang prestasi firma sebagai anteseden daripada penerimaan sistem B2B E-dagang (3). Hampir 86% daripada syarikat pembuatan di Iran terdiri daripada perusahaan kecil dan sederhana (PKS).