Formasian Embun Di Kawasan Bandar. - Rindam, Main (Universiti Sains Malaysia, 2014)
Embun lebih dikenali dalam dunia Melayu dalam bentuk bidalan atau peribahasa berbanding kajian saintifik berkaitannya. Embun turnt dikaitkan dengan khasiat kepada orang yang menggunakannya bagi tujuan perubatan tradisional seperti untuk kelihatan awet muda. Di sini letaknya proses di mana individu dan organisasi membina perhubungan berterusan dan kekal dengan mengaplikasikan satu wawasan kolaboratif yang menguntungkan komuniti menerusi ilmu hidrometeorologi. Kesejahteraan komuniti perlu ditingkatkan menerusi penyertaan secara rela bagi menghasilkan pertukaran ilmu dan kemudahan bagi kepentingan bersama. IImu yang mahu diketengahkan ialah berkaitan embun yang menj adi salah satu sumber air dalam mayarakat bandar. Bagi mendapatkan maklumat yang lebih jelas berkaitan embun, satu kajian fonnasian embun telah dijalankan di Georgetown, Pulau Pinang.