Standardization, Safety And Antiobesity Studies Of Piper Sarmentosum Roxburgh Extracts - Hamil, Mohd Shahrul Ridzuan (2016)
Kajian ini merangkumi kawalan kualiti, pemiawaian, keselamatan dan aktiviti biologi menggunakan ekstrak Piper sarmentosum. Ekstrak menggunakan etanol, etanol (50%) dan air telah dipiawai dan dikaji menggunakan assai anti-obesiti dan antihiperlipidemik. Ujian fiziko-kimia, had, cap jari kualitatif dan kuantitatif dijalankan menggunakan kaedah spektroskopi dan kromatografi. Kandungan metabolit primer dan sekunder dalam ekstrak ditentukan. Ekstrak telah dianalisis bagi kandungan asaron menggunakan HPLC dan FT-IR. Analisis kemometri (PCA dan HCA) diaplikasikan ke dalam pemiawaianan. Ekstrak terpiawai disaring secara in vitro menggunakan assai sitotoksisiti udang brin (BSLA), perencatan lipase pankreas (PPL) dan aktiviti antiangiogenesis. Assai anti-obesiti dan anti-hiperlipidemik dijalankan secara in vivo dalam tikus teraruh diet tinggi lemak (HFD).