Properties Of Particleboard Made From Treated Oil Palm Trunk Particles - Jumhuri, Nadiah (2016)
Kajian ini telah dijalankan untuk mengkaji kesan-kesan pra-rawatan partikel ke atas sifat-sifat bod partikel yang dihasilkan daripada batang kelapa sawit dengan menilai sifat-sifat fizikal, mekanikal, dan ketahanan biologi. Sembilan jenis bod partikel daripada batang kelapa sawit yang dihasilkan daripada pra-rawatan yang berlainan (tidak terawat, air panas, NaOH) dengan kadar penambahan bahan pengawet yang berlainan (0.06% dan 0.1%) dengan ketumpatan 0.65 g/cm3, dimampatkan pada suhu 150°C selama 10 minit. Urea formaldehid (UF) telah digunakan sebagai pengikat. Kekuatan lenturan, kekuatan ikatan dalaman, pembengkakan ketebalan, penyerapan air, pereputan kulat, kerosakan anai-anai, dan penanaman dalam tanah kepada bod partikel telah dianalisa. Fourier Transform Infrared (FT-IR) spektroskopi telah digunakan untuk mengesan kehadiran kumpulan berfungsi yang terdapat dalam bod partikel yang dihasilkan. Penguraian dan prestasi haba kepada bod telah dinilai menggunakan Termogravimetri Analisis (TGA).