Factors Influencing Accounting Undergraduate Students To Be Professional Accountants In Indonesia - Vina Arnita, Vina Arnita (2016)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji niat pelajar perakaunan untuk menjadi akauntan profesional di Indonesia. Ia mengkaji hubung kait diantara faktor pasaran kerja, kos peluang, pengaruh ibu bapa dan keberkesanan diri perakaunan pelajar dalam mempengaruhi niat untuk menjadi akauntan profesional. Faktor-faktor ini diperolehi daripada sorotan kajian yang intensif. Di samping itu, kekurangan akauntan profesional di Indonesia adalah antara isu-isu semasa yang dihadapi oleh kedua-dua agensi berkaitan kerajaan dan agensi-agensi yang berkaitan bukan kerajaan. Menurut Ikatan Akautant Indonesia (IAI), jika masalah ini tidak sedang diselesaikan, Indonesia mungkin terpaksa bergantung kepada akauntan profesional luar untuk tujuan pengauditan. Menurut sorotan kajian, pelbagai keadaan pasaran faktor-faktor pekerjaan yang dipercayai mempunyai pengaruh yang kuat kepada pilihan kerjaya seseorang. Paolillo dan Estes (1982) bahawa unsur-unsur pelbagai pekerjaan dan pengembaraan, fleksibiliti dalam pilihan kerjaya, peluang pekerjaan dan jaminan pekerjaan adalah faktor berpengaruh penting dalam pemilihan kerjaya pelajar.