Division-Based Methods For Large Point Sets Registration - Chen , Junfen (2016)
Pendaftaran set titik adalah satu langkah penting untuk mengukur persamaan antara dua set titik dan digunakan secara meluas dalam penglihatan komputer, grafik komputer, analisis imej perubatan, dan sebagainya. Peralatan semasa mampu menyediakan data dengan butiran terperinci sebagai set titik besar. Walau bagaimanapun, prestasi kaedah pendaftaran konvensional menurun secara mendadak apabila saiz set titik meningkat. Dalam tesis ini, tiga kaedah pendaftaran set titik terkenal dan antara yang mempunyai prestasi terbaik dipertimbangkan untuk mengkaji pengubahan kaedah konvensional kepada kaedah yang menangani pendaftaran set titik besar dengan cekap. Kaedah-kaedah tersebut adalah Lelaran Titik Terdekat (ICP), Peralihan Titik Bersambung (CPD) dan Model Campuran Gaussian berasaskan Plat-nipis Splin.