Non-Audit Services, Business Performance And Corporate Social Responsibility: The Case Of Small And Medium Manufacturing Companies In Malaysia - Ganesan, Yuvaraj (2016)
Menyedari manfaat yang boleh diperolehi daripada amalan Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) di kalangan perniagaan kepada negara, kerajaan telah melaksanakan pelbagai dasar, peraturan dan telah melabur sejumlah besar wang untuk menggalakkan syarikat-syarikat untuk mengamalkan CSR. Walau bagaimanapun, kajian yang lalu menunjukkan bahawa tahap amalan CSR di kalangan syarikat-syarikat Malaysia masih tidak pada tahap yang memuaskan, terutamanya dalam sektor perkilangan. Tambahan pula, terdapat kekurangan penyelidikan CSR dalam konteks Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS), yang membentuk sebahagian besar daripada syarikat-syarikat yang ditubuhkan di seluruh dunia dan memainkan peranan yang penting dalam ekonomi, masyarakat dan alam sekitar. Oleh itu kajian ini dijalankan untuk menghuraikan mengenai isu ini daripada perspektif PKS.