Serodiagnosis Of Strongyloidiasis: Identification Of Cdna Clones, Production Of Recombinant Antigens And Immunoassay Development - Arifin, Norsyahida (2016)
Strongyloidiasis merupakan penyakit parasit manusia yang disebabkan oleh cacing Strongyloides stercoralis. Jangkitan daripada cacing ini akan menyebabkan jangkitan jangka panjang dalam manusia, atau boleh disebarkan ke organ-organ lain, terutama bagi individu dengan sistem imun terkompromi, yang biasanya mengakibatkan kematian. Majoriti pesakit adalah tidak bersimptom, atau mengalami masalah gastrousus tak-spesifik, namun masih tiada kaedah ‘gold standard’ untuk mengesan jangkitan tersebut. Diagnosis definitif biasanya dilakukan melalui kombinasi tanda dan simptom klinikal, pengesanan mikroskopik, dan ujian serologi. Sehingga kini, ujian komersil yang sedia ada adalah berasaskan ekstrak asli antigen parasit, tetapi ujian tersebut mempunyai banyak kelemahan; contohnya masalah reaktiviti silang dengan jangkitan cacing yang lain. Ujian berasaskan antigen rekombinan merupakan alternatif yang sesuai bagi meningkatkan spesifisiti diagnostik dan keseragaman kualiti ujian, oleh itu, kajian ini dijalankan untuk mencapai matlamat ini. Peringkat awal kajian ini melibatkan pengujian sampel serum dengan in-house IgG-, IgG4- dan IgE-ELISA disamping kit komersial IgG-ELISA.