Sortase– Mediated Transpeptidation: The Application Of Sortase A As A Tool For Site- Specific Modification Of Recombinant Antibodies - Ismail, Nur Faezee (2016)
Diagnostik ‘point-of-care’ (POC) untuk kawasan terpencil telah menjadi cabaran besar untuk memerangi penyakit berjangkit di seluruh dunia. Pembangunan kaedah untuk membantu proses pembangunan diagnostik POC baru adalah penting untuk memperbaiki senario penjagaan kesihatan di seluruh dunia. Format utama POC asai adalah pengesanan interaksi antibodi- antigen . Untuk mencapai matlamat ini, asai yang mampu melaporkan interaksi antara antibodi dan antigen adalah diperlukan. Kebiasaannya. asai dibangunkan dengan merangkaikan antibodi-antibodi kepada satu pelapor yang spesifik seperti enzim atau protein. Projek ini menerangkan penggunaan transpeptidasi berantarakan sortase sebagai satu cara untuk merangkaikan antibodi rekombinan untuk sepasang protein pelapor. Enzim Sortase adalah unik dengan mengenali motif yang mempunyai urutan yang khusus untuk membenarkan tidak balas rangkaian protein-protein secara setempat.