The Influence Of Natural And Human Factors On The Sustainability Of Agriculture In Azzawia Libya - Salem Ab. Elawama, Ahmed (2016)
Kawasan AzZawia di Dataran Jefara merupakan satu kawasan yang mengalami kepesatan pembangunan perindustrian dan perumahan. Dataran ini memainkan peranan penting dalam ekonomi Libya disebabkan mengandungi hampir separuh penduduk negara dan yang paling banyak menghasilkan keluaran pertanian negara. Peningkatan pertumbuhan penduduk dan pembangunan fizikal yang pesat amat memerlukan tumpuan khas untuk melestarikan aktiviti pertanian di kawasan kajian. Dengan ini sudah sampai masanya untuk menjalankan penyelidikan ini bagi mengkaji secara terperinci tentang situasi terkini, faktor-faktor yang terlibat dan memberi cadangan tentang polisi penggunaan tanah untuk kelestarian produktiviti pertanian. Matlamat utama penyelidikan ini adalah untuk mengkaji tentang pengaruh faktor-faktor semulajadi dan manusia dalam kelestarian sektor pertanian di kawasan AzZawia, Libya.