ICMPv6 Echo Request Ddos Attack Detection Framework Using Backpropagation Neural Network - Mohammed Ahmed Saad, Redhwan (2016)
Pertumbuhan pesat Internet dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah mendedahkan had ruang alamat dalam protokol Internet semasa (IP), iaitu, IPv4. Permintaan yang semakin meningkat dalam penggunaan alamat IP telah mengakibatkan kehabisan alamat IPv4 seperti yang dijangkakan. Untuk menangani kebimbangan ini, IPv6 baru telah dibangunkan untuk menyediakan ruang alamat yang mencukupi. IPv6 dimuatkan dengan protokol baru, iaitu, versi Protokol Mesej Kawalan Internet 6 (ICMPv6), dan protokol baru ini membuka pintu bagi penyerang untuk menyerang rangkaian IPv6. Salah satu jenis serangan yang paling kerap dalam rangkaian IPv6 pada lapisan rangkaian adalah satu serangan banjir ICMPv6 DoS / DDoS. Laporan Arbor Network pada tahun 2014 menunjukkan bahawa ancaman terhadap IPv6 semakin meningkat (72% merupakan kebanjiran trafik/serangan DDoS). Di samping itu, ICMPv6 adalah protokol wajib dalam rangkaian IPv6 tidak seperti dalam IPv4, iaitu ICMP boleh disekat atau diturunkan melalui get laluan lalai.