Persepsi Pekerja Terhadap Pembangunan Kemahiran Sumber Manusia Di Kulim Hi-Tech Park - Abu Hassan, Sa’adiatul Mahfuzah (2016)
Malaysia adalah antara negara membangun yang mengalami perubahan ekonomi kesan daripada perubahan ekonomi global. Perubahan ini telah membawa kepada pertumbuhan ekonomi yang pesat terutama di dalam sektor perindustrian. Fokus utama di dalam Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK 10) ialah membangunkan kluster industri dan meningkatkan produktiviti terutama menerusi usaha meningkatkan kemahiran modal insan. Oleh itu, sesebuah firma perlu menitikberatkan keperluan tenaga kerja yang lebih produktif, berkualiti dan berkemahiran tinggi untuk menjadikannya mampu berdaya saing di dalam aktiviti pengeluaran. Kajian ini akan meneliti persepsi pekerja terhadap pembangunan kemahiran sumber manusia, indikator dan implikasi pembangunan kemahiran sumber manusia. Kaedah kuantitatif dan kualitatif telah digunakan melalui borang soal selidik dan temu bual individu, di mana borang soal selidik menggunakan kaedah analisis frekuensi mudah manakala temu bual individu menggunakan kaedah analisis kandungan.