Expression, Purification And Crystallization Trials Of Small Rubber Particle Protein (Srpp) From Hevea Brasiliensis - Satinder Singh, Saranpal Singh (2016)
Getah asli daripada Hevea brasiliensis yang diperbuat daripada cis-1,4-poliisopren, merupakan komoditi perusahaan yang penuh dengan ciri-ciri keunikan. Biosintesis getah asli daripada H. brasiliensis berlaku pada permukaan partikel getah yang dimangkinkan oleh ‘small rubber particle protein’ (SRPP) dan ‘rubber elongation factor’ (REF). Protein SRPP ini dipercayai menggabungkan isopentenil difosfat (IPP) pada permukaan partikel getah. Tambahan pula, protein SRPP juga merupakan salah satu alergen getah utama dalam H. brasiliensis. Walaupun terdapat banyak bukti yang menunjukkan penglibatan protein ini dalam biosintesis getah dan alergen, namun, masih terdapat kekurangan penyelidikan yang mengaitkan mekanisme SRPP dalam sintesis getah dan mekanisme alahan.