Ecological Aspects Of Fruit Bats (Megachiroptera) In Penang Island, Malaysia - Shafie, Nur Juliani (2016)
Kajian ini memfokuskan kepada taburan, ekologi, tabiat pemakanan dan pengetahuan dan kesedaran komuniti tempatan terhadap isu berkaitan konservasi kelawar buah di Pulau Pinang. Pengumpulan data telah dijalankan dari 2012 sehingga 2014. Objektif yang pertama adalah untuk menentukan sama ada urbanisasi memberikan kesan yang signifikan terhadap kekayaan spesies, kelimpahan spesies dan saiz badan kelawar buah. Sejumlah 521 individu yang terdiri daripada lapan spesies telah disampel. Terdapat perbezaan yang signifikan terhadap kelimpahan spesies kelawar apabila merentasi kawasan urban-pedalaman (ANOVA satu hala, F (2, 18) = 5.4947, p ˂ 0.0162). Kelimpahan kelawar buah adalah paling tinggi di kawasan suburban dan paling rendah di kawasan urban. Data menunjukkan urbanisasi memberi kesan positif terhadap saiz badan bagi Cynopterus sphinx. Walaubagaimanapun, korelasinya adalah korelasi yang lemah (r² = 0.333, n = 18, p ˂ 0.05).