Enhanced Statistical Modelling For Variable Bit Rate Video Traffic Generated From Scalable Video Codec - Ahmadpour, Sima (2016)
Mereka bentuk rangkaian yang berkesan dan berprestasi tinggi memerlukan pencirian dan pemodela punca trafik rangkaian yang tepat. Tesis ini menyediakan satu kajian tentang penghantaran, pemodelan dan analisis video variable bit rate (VBR) yang merupakan asas reka bentuk protokol dan penggunaan rangkaian yang cekap dalam penghantaran video. Dengan ini, satu model trafik video VBR yang dikodkan oleh scalable video codec (SVC) telah dicadangkan. EDAR (1) dapat menjana siri video dengan tepat di mana siri ini bersifat seakan-akan trafik video yang sebenar. Model ini telah disahkan dengan menggunakan pelbagai statistik untuk membandingkan jejak simulasi da asal. Pengesahan ini telah dilakukan melalui pengukuran grafik (Quantile-Quantile plot) dan statistik (Kolmogorov-Smirnov, Jumlah Ralat Berganda (SSE), dan Kecekapan Relatif (RE)) serta pengesahan secara bersilang.