Perubahan Pentadbiran Daerah Dan Tanah Di Balik Pulau, Pulau Pinang 1888-1956 - Malim, Mohd Nasser (2016)
Kajian ini adalah mengenai perkembangan Balik Pulau yang bermula dengan pembukaannya pada pertengahan 1840-an sehingga menjadi sebuah kawasan penempatan yang penting kepada negeri Pulau Pinang. Kajian ini juga memberi gambaran menyeluruh dan lengkap mengenai corak pentadbiran Balik Pulau secara tradisional dan semasa pendudukan British. Selain itu, kegiatan sosio-ekonomi masyarakat Balik Pulau dan pentadbiran tanah turut diberikan perhatian dalam kajian ini. Sumber-sumber yang digunakan ialah fail-fail jabatan kerajaan, transkripsi surat menyurat Francis Light 1780-1790, rekodrekod negeri-negeri selat 1797-1880, buku tulisan para sarjana dan koleksi akhbar sebelum merdeka. Hasil kajian mendapati pentadbiran British telah berjaya melakukan perubahan kepada perkembangan dan kemajuan Balik Pulau melalui beberapa pendekatan seperti menyusun semula pentadbiran kampung dan mukim, menubuhkan Pejabat Daerah Balik Pulau, membangunkan prasarana dan infrastruktur Balik Pulau, serta memantap dan menambahbaikkan sektor pertanian dan perladangan.