Evaluation Of Neuroprotective Properties Of Echium Amoenum L. Ethanolic Extract - Behnammanesh, Ghazaleh (2015)
Dalam penyakit degeneratif neuro iskemia dan hipoksia, tekanan oksidatif, eksitotoksisiti dan keradangan semuanya boleh membawa kepada kehilangan neuron. Kematian sel ganglion akibat degenerasi saraf optik boleh disebabkan oleh kesakitan iskemia berselang-selang sepanjang tempoh yang ditetapkan. Perlindungan neuro bertujuan untuk mencegah, melambatkan atau menterbalikkan kerosakan neuron akibat daripada keadaan asas patofisiologi. Matlamat kerja ini adalah untuk menilai sifat-sifat perlindungan neuro daripada tumbuhan asli Iran Echium amoenum L.. Kajian telah dijalankan untuk menyimpulkan sama ada E. amoenum boleh menumpulkan pengaruh negatif kekurangan serum terhadap sel-sel ganglion retina (RGC-5) dalam kultur dan juga terhadap kesakitan iskemia tertakrif dalam saraf optik tikus. Anti-apoptotik, anti-oksidan, gerak balas angiogenik dan aktiviti-aktiviti anti-radang semuanya disiasat. Kajian lanjut seterusnya dijalankan untuk mencirikan entiti perubatan aktif yang hadir dengan menggunakan Jisim Spektrometri-Kromatografi Gas (GC/MS). In neurodegenerative diseases, ischemia and hypoxia, oxidative stress, excitotoxicity, and inflammation can all lead to neuronal loss. Ganglion cell death as a result of optic nerve degeneration can be caused by intermittent ischemic insults over defined periods. Neuroprotection aims to prevent, retard or reverse neuronal damage as a result of the underlying pathophysiological state. The goal of the present work is to evaluate the neuroprotective properties of Echium amoenum L. an Iranian native plant. Studies were carried out to deduce whether E. amoenum ethanol extract can blunt the negative influences of serum deprivation to retinal ganglion cells (RGC-5) in culture and a defined ischemic insult to the optic nerve in mice. Its anti-apoptotic, antioxidant, angiogenic response and anti-inflammatory activities were all investigated. Further studies were then undertaken to screen the active medicinal entities present by the use of Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC/MS).