A study on the industrial waste materials used used as possible components into blended cements. - Abas, Noor Faisal (Universiti Sains Malaysia, 2015)

(untitled)
Penggunaan konkrit dalam pembangunan adalah penting dalam industri pembinaan dan ia menjadi bahan binaan yang paling penting dan utama digunakan di seluruh dunia. Konkrit terdiri daripada batu baur kasar, batu halus dan simen sebagai bahan pengikat. Kajian ini membentangkan kajian eksperimen daripada pengaruh peratusan penggunaan debuan sisa industri yang berbeza sebagai bahan pengganti simen untuk membentuk konkrit baru. Proses eksperimen akan dinilai berdasarkan prestasi mekanikal dan ketahanan konkrit. Untuk meningkatkan kualiti konkrit penggantian simen, bahan tambah konkrit ditambah dalam konkrit sisa industri.