Akhbar-Akhbar Tamil Dan Pemikiran Tentang Kaum India Di Tanah Melayu, 1946 – 1960 - Shanmugavelu, Ganesan (2015)

(untitled)
Kajian ini bertujuan untuk menilai sejauh mana pemikiran akhbar-akhbar Tamil memainkan peranan dalam isu-isu kaum India di Tanah Melayu dari tahun 1946 hingga 1960. Penilaian ini dibuat dengan memfokuskan tiga buah akhbar Tamil iaitu Tamil Nesan, Tamil Murasu dan Jananayakam. Penilaian adalah berasaskan pemikiran ketigatiga akhbar Tamil tersebut dalam isu-isu kaum India seperti kesedaran politik, penubuhan dan perjuangan MIC, soal kewarganegaraan kaum India, peranan MIC dalam soal kewarganegaraan, kesedaran etnik Tamil, pendidikan Tamil, tabiat meminum todi dan permasalahan buruh India. Kajian ini mendapati bahawa pemikiran akhbar Tamil Nesan, Tamil Murasu dan Jananayakam yang diterjemahkan melalui ruangan rencana pengarang telah memainkan peranan penting dalam isu-isu kaum India serta memberi dorongan kepada kaum India untuk memperjuangkan hak mereka di Tanah Melayu. Pemikiran ketiga-tiga akhbar tersebut yang disampaikan melalui pandangan, cadangan, kritikan, teguran dan desakan telah memberi kesedaran kepada kaum India supaya sentiasa bersatu padu dan bekerjasama dalam menuntut dan memperjuangkan hak mereka serta mengekalkan identiti India di Tanah Melayu. The aim of this research is to study the thinking of Tamil newspapers and their role on issues related to Indians in Malaya from 1946 to 1960. The assessment is made by focussing on three Tamil newspapers, namely Tamil Nesan, Tamil Murasu and Jananayakam. It is based on the thinking of the three Tamil newspapers on issues related to Indians such as political awareness, establishment and struggles of MIC, Indian citizenship, MIC’s role on citizenship, Tamil ethnic awareness, Tamil education, habit of consuming toddy and problems concerning Indian labourers. The findings of this study show that the thinking of Tamil Nesan, Tamil Murasu and Jananayakam had played important roles on issues related to the Indians in Malaya. The thinking of these newspapers which are translated through the editorials had encouraged the Indian community to voice their rights in Malaya. The thinking of the Tamil newspapers which were conveyed through views, suggestions, criticisms, exhortations and persistence, raised awareness among the Indians to stay united and work together in demanding and fighting for their rights and maintaining the identity of Indians in Malaya.