The Ethical Dilemma Of Warrantless Wiretapping In The United States Of America - Farsidilla Basuki, Febbie (2015)

(untitled)
Kontroversi mengenai pengawasan komunikasi Kerajaan telah lama tercetus sejak berabad-abad yang lalu. Menemukan kelebihan yang seimbang terhadap pengawasan ini khususnya berkaitan keselamatan negara dan privasi individu sentiasa menjadi satu proses yang tiada kesudahan. Sejak kebelakangan ini, peningkatan serangan pengganas telah memberikan momentum kepada kerajaan untuk menggunakan pengesahan 'perang ke atas keganasan'. Hal ini membolehkan mereka menjalankan rentas-sempadan secara meluas dan besar-besaran atau dalam erti kata lain pengawasan komunikasi 'secara senyap‟. Untuk memahami fenomena tersebut, penyelidikan ini mengkaji konteks berkaitan teknologi pengawasan secara khusus, iaitu pengintipan talian, di Amerika Syarikat (A.S). Negara ini dipilih sebagai skop kajian disebabkan penglibatan utama kerajaan dalam program-program pengawasan komunikasi tanpa waran sejak kebelakangan ini mula terdedah. Analisis kandungan telah dilakukan ke atas maklumat berkaitan isu subjek. Undang-undang sedia ada dan hasil pembelajaran untuk kes-kes mahkamah berkaitan pengintipan talian di A.S juga dianalisis untuk memahami sama ada mereka telah memberi sumbangan kepada penemuan keseimbangan yang ideal. Government communication surveillance created controversies since centuries ago. Finding a balanced advantage of this particular surveillance in regards to national security and individual privacy has always been a never-ending process. Recent increase in terrorist attacks gave governments the momentum to use „war on terror‟ validations and enabled them to conduct extensive cross-borders mass or „blanket‟ communication surveillance. To comprehend the phenomena, this research examines associated contexts of a specific surveillance technology, namely wiretapping, in the United States of America (U.S). This country is chosen due to its major involvement in warrantless government communication surveillance programs that were recently exposed. Content analysis was conducted on information relevant to the subject issue. Existing laws and outcomes of court cases regarding wiretapping in the U.S were also analyzed to understand whether they have contributed towards meeting the ideal balance.