Penyumberan Luar Khidmat Sokongan Hospital Awam Di Malaysia: Amalan Bijak Ke Arah Kecapaian Dasar - Hashim, Suliahti (2016)
Penyumberan luar khidmat sokongan hospital (KSH) awam di Malaysia adalah sangat berbeza dengan negara lain. KSH awam adalah projek penswastaan terbesar Kementarian Kesihatan Malaysia (KKM), yang terbesar seumpamanya di dunia dan yang julung kali dilaksanakan di dunia. Lima KSH bukan klinikal telah dipilih untuk diuruskan oleh satu kontrak, dan bukannya diuruskan oleh pihak pengurusan hospital. Walaupun pelbagai kajian dibuat tentangnya, namun tiada penyelidikan mendalam dari konteks pencapaian objektif Dasar penswastaan dan amalan bijak yang dipraktiskan. Objektif kajian pertama adalah untuk menentukan sejauh mana lima objektif Dasar Penswastaan telah dicapai melalui penggunaan khidmat luar KSH awam. Objektif kajian kedua pula untuk mengenal pasti sejauhmana tahap amalan bijak penyumberan luar dipraktiskan dalam penyumberan luar KSH awam. Dalam usaha untuk mencapai kejayaan penyumberan luar KSH, amalan bijak telah dikenal pasti yang melibatkan peringkat pra dan pasca penswastaan (penyumberan luar).