Determination Of Organophosphorus Pesticide Residues In Several Local Vegetables Using Solid Phase Microextraction Coupled With Gas Chromatography - Sapahin, Haizarul Aida (2016)
Kaedah analisis yang mudah dan tepat iaitu pengekstrakan mikro fasa pepejal (SPME) bagi menentukan 11 residu pestisid jenis organofosforus (etoprofos, sulfotep, diazinon, tolklofos-metil, fenitrotion, klorpirifos, isofenfos, metidation, etion, triazofos, leptofos) dalam tiga jenis sayur – sayuran tempatan (kobis, kailan, sawi) telah dibangunkan menggunakan alat kromatografi gas dengan pengesan fotometri nyala (GC-FPD). Parameter penting yang mempengaruhi kecekapan pengekstrakan (jenis gentian, kaedah pengekstrakan, masa pengekstrakan, penambahan garam, masa dan suhu penyaherapan) telah dikaji secara sistematik. Perbandingan empat jenis gentian yang biasa digunakan secara komersial iaitu 50/30 μm divinilbenzena / Carboxen / polidimetilsiloksana (DVB / CAR / PDMS), 65 μm polydimetilsiloksana / divinilbenzena (PDMS / DVB), 100 μm polidimetilsiloksana (PDMS) dan 85 μm poliakrilat (PA) telah dilakukan. Gentian jenis PA menunjukkan prestasi yang terbaik dan telah digunakan untuk mendapatkan keadaan yang optimum dan digunakan untuk kaedah tentusah.